12.Rally Idrija 2018 – trasa dirke in lista prijav

Trasa 

Kot je v zadnjih sezonah tradicionalno, tudi letos Rally Idrija poteka v soboto in nedeljo. V sobotnem delu tekmovalce čakata dve kratki hitrostni preizkušnji HP Idrija, ki se ponovi dvakrat. Preizkušnja dobro poznana iz zadnjih let tudi letos šteje za 3.Memorial Marjana Logarja, ki je rezerviran za najhitrejšega idrijskega voznika. Za memorial šteje samo prvi prehod HP, dosedanja zmagovalca sta Darko Peljhan v sezoni 2016 in Aleks Humar v sezoni 2017.

Nedeljski del je letos drugačen kot je bil v preteklih sezonah, tekmovalce čaka nova hitrostna preizkušnja HP Dole, ki jo bodo peljali po trikrat. Prvi del HP je del nekdanje HP Jelični vrh vendar o obratni smeri, druga tretjina je povsem nova, zadnji del pa je del nekdanje HP Medvedje Brdo, ki je bila del relija Postojnska jama in Saturnus vendar tudi v obratni smeri. Nekaj menjav ritma in konfiguracije na sami HP bo v dežju in jesenskem listju predstavljalo resen izziv za tekmovalce. Druga nedeljska HP je že vsem dobro poznana HP Zadlog, krožna in relativno hitra preizkušnja bo tekmovalce pričakala dvakrat v nedeljskem delu dirke. 

Podrobno traso in časovnico najdete na tej povezavi: http://www.rally-idrija.si/dokumenti.html

Lista prijav

Na listi prijav za 12. Rally Idrija najdemo skupno 72 posadk iz devetih različnih držav. 

V skupni uvrstitvi visoko pričakujem favorita za naslov državnega prvaka Republik Slovenije, Roka Turka s sovoznico Blanko Kacin v Peugeotu 208 R5, konkurenti mu bodo Claudio de Cecco v Hyundaiu I20 R5, povratnik v slovenski reli Tomaž Kaučič, dvakratni državni prvak v letih 2007 in 2008, v I20 R5 in pa Janos Puskadi v Škodi Fabiji R5. Tihi ”joker” je Andrea Nucita v Abarthu A124 RGT, ki je letos že kazal odlične predstave na WRCju, ERCju in tudi v Sloveniji je že zmagoval hitrostne preizkušnje. 

V DIV2 imamo kot vedno letos močno konkurenco, prvi favorit dirke je domačin Aleks Humar, blizu pa bodo tudi vodilni v točkovanju DIV2 Tim Novak, dva, ki se borita za tretje mesto v točkovanju, Denis Mrevlje in Jernej Fakin, potem pa imamo še nekaj takih, ki lahko ob napovedanem dežju presenetijo, Simon Rončel, Uroš Papež. Imamo tudi dva R3 dirkanika, dve Toyoti GT86, prvi je Slovenec Grega Premrl, drugi pa Herman Gassner jr., ki sicer NE vozi za točkovanje DPRS ampak bo vseeno služil kot dobra referenca za domače voznike, gre za Nemškega prvaka v kategoriji 2WD v sezoni 2018. 

Divizija 3 obeta zanimive boje predvsem v luči boja za 2. in 3. mesto v končni uvrstitvi, kjer se bodo borili Miha Mušič v Lanci Delti ter brata Mlinar oba v Renault Cliu N3.  Prvak je že znan v 2018 in je hkrati tudi prvi favorit za zmago v DIV3, Aleš Zrinski v BMW M3. 

Najbolj številčno zasedana je tradicionalno DIV1. Tudi tam je prvak že znan, to je Martin Štucin v Škodi Felici kit car, ki bo prisoten v Idriji in paše v ožji krog favoritov za zmago. Tam se mu bo pridružil domačin Jan Mrak v MGju, ki bo letos prvič nastopil na dirkah DPRS. Napeto bo v boju za 2. in 3. mesto v točkovanju med Alenom Lampetom, Juretom Jerebom, Bojanom Velkavrhom in Mitjo Bratino. 

Posebno omembo si zasluži Bolgarski Hyundai pokal, tokrat sicer samo s štirimi avtomobili ampak med njimi, sicer kot sovoznik, prihaja mladinski svetovni prvak letošnje sezone, Emil Bergkvist kot sovoznik Adamu Westlundu. Z obema bomo pripravili krajši pogovor v angleščini. 

V sklopu televizijske oddaje na Šport TV, se nam v Idriji obeta posebna nagrada imenovana Posadka sezone, ki bo izbrana po mnenju ekipe, ki skrbi za TV oddajo. Podelitev te nagrade bo na ciljni rampi v nedeljo, posadka pa prejeme dve knjigi Usodna strast 2 avtorja Gregorja Pavšiča.

 

Oddaj komentar